Nuorilla on monia mahdollisuuksia vaikuttaa

Normaali

Olen jo pitkään ollut jollakin tavalla kiinnostunut vaikuttamisesta. Kun kohtaan epäoikeudenmukaisuutta, yritän muuttaa asiaa. Olen varma, että se toimii paremmin kuin murjottaminen. Ei ole mitään syytä valittaa mistään, jos ei ole koettanut tehdä asian hyväksi mitään. Tapoja, joilla voi vaikuttaa, on monia: esim. käytöksellä, äänestämisellä, kirjoituksilla ja taiteella.

Monet nuoret vaikuttavat koko ajan huomaamattaan. Kotona saatamme esittää mielipiteemme siitä, mitä söisimme.
Usein olemme tietämättämme pienten lasten esikuvia, ja silloin on ensiarvoisen tärkeää käyttäytyä hyvin. Joissakin harrastuksissakin on mahdollista osallistua, esim. päätöksentekoon.

Koulussamme on oppilaskunnan hallitus, joka toimii oppilaitten äänitorvena. Jokaisesta luokasta äänestetään edustaja ja varaedustaja. Äänestäminen on todella tärkeää, koska silloin pystyy vaikuttamaan edustajien valitsemisen kautta siihen, millaisia päätöksiä tehdään. Edustajan tehtäviin kuuluu ajatella oman luokan parasta, kuunnella luokkatovereita ja ajaa heidän ideoitaan eteenpäin. Opetussuunnitelmaan edustajat eivät voi vaikuttaa, mutta esim. erilaisia tempauksia koulutyön ohelle voidaan järjestää.

Kirjoittaminen on yksi hyvä tapa tuoda mielipiteitään esille. Itse teen sitä paljonkin. Kirjoitettu juttu tarvitsee huomiota, jotta sillä voi vaikuttaa ihmisten ajatuksiin ja asenteisiin. Kuka vain pystyy tekemään vaikka yleisönosastokirjoituksen lehteen tai nettiin. Lisäksi aloitteet on hyvä vaihtoehto. Kirjoittamisessa perustelu ja konkreettinen parannusehdotus ovat tärkeitä. Jos vain valittaa, ei saa aikaan mitään, vaikka ajatus olisi kuinka hieno.image

Mielestäni myös musiikilla ja taiteella pystyy ilmaisemaan mielipiteitä. On olemassa lukemattomasti kantaa ottavia lauluja, runoja, näytelmiä, kirjoja ja maalauksia. Ihmisten on hyvä nähdä asioita myös taiteen ja kulttuurin kautta. Uskon, että monia nuoria inspiroi muitten tekemä mielipiteisiin liittyvä taide, joka puolestaan rohkaisee nuoria itsekin vaikuttamaan. Ainakin minun tekee mieli entistä enemmän yrittää muuttaa maailmaa parempaan suuntaan.

Turussa on myös nuorisovaltuusto. Se on paikka, jossa alaikäisen on mahdollisuus päästä vaikuttamaan oman kaupunkinsa nuorten asioihin. Olen ollut siellä nyt ensimmäisen kauden, ja olen oppinut siellä hurjan paljon vaikuttamiseen liittyviä asioita. Lisäksi olen oppinut tekemään aloitteen, mistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Aluksi epäröin pitkään, uskallanko lähteä mukaan, mutta nyt kun ajattelen, olisin menettänyt paljon, jos olisin antanut jännitykselle vallan.

Kaiken kaikkiaan mielestäni vaikuttaminen kuuluu kaikille. Päätöksiä tehdessä ei aina välttämättä muisteta huomioida kaikkia, ja siksi on tärkeää kertoa oma näkökulma, joka on jäänyt huomioimatta. Haluan rohkaista kaikkia, erityisesti nuoria avaamaan suunsa, kun on jotain sydämellä. Tietenkin rakentavassa hengessä. Olen itsekin kohdannut monia tilanteita, joissa on täytynyt kertoa oma kanta, jotta asia on muuttunut. Yleensä asioihin pystyy vaikuttamaan. Jos ei niitä välittömästi pysty muuttamaan, niin ainakin saa herätettyä huomiota niin, että uutta päätöstä tehtäessä sinut otetaan huomioon.

Yksi vastaus »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s